Ondersteuning

Soms heeft een kind ondersteuning nodig tijdens het leren. Dit kan op het gebied van sociale, emotionele, motorische en/of cognitieve ontwikkeling zijn. Op De Dissel onderscheiden we twee vormen van ondersteuning:

  • Basisondersteuning
    Binnen de basisondersteuning krijgen alle kinderen gedifferentieerd les. Dit betekent dat ze extra uitleg krijgen als iets lastig is of juist meer uitdaging als de lesstof al beheerst wordt. Daarnaast hebben we 2 leraarondersteuners die kinderen individueel begeleiden buiten de groep. We zetten hierbij methodieken in waarvan we uit onderzoek weten dat ze werken bij kinderen. 
  • Extra ondersteuning
    Soms is de basisondersteuning niet genoeg. We hebben dan kennis en/of hulp nodig van onze samenwerkingspartners. Dit kan bijvoorbeeld het samenwerkingsverband zijn, waar orthopedagogen en andere deskundigen werken die met ons mee kunnen denken. Ook hebben we contact met Kentalis en VISIO. Deze kinderen krijgen een eigen plan, waarbij we regelmatig met alle betrokkenen kijken naar wat nodig is. 

Een aantal specifieke onderdelen van de ondersteuning willen we graag toelichten.

Intern Begeleider

Binnen ons kindcentrum is een Intern Begeleider werkzaam, Anita Hoekstra. Zij heeft veel ervaring met het coördineren van de ondersteuning aan kinderen. Zij is als IB'er verbonden aan het hele kindcentrum, dus ze kent de kinderen al vanaf binnenkomst. Bij vragen over het aanmelden van een kind met extra onderwijsbehoeften, over de ondersteuning binnen ons onderwijs en/of zorgen over de ontwikkeling van uw kind kunt u contact met haar opnemen. Dit kan via het mailadres anita.hoekstra@wolderwijs.nl

Meer- en hoogbegaafdheid

Kinderen die meer uitdaging aan kunnen omdat ze meer- of hoogbegaafd zijn proberen we zoveel mogelijk binnen onze eigen school dit aanbod te geven. Dit doen wij door middel van compacten en verrijken van de lesstof, waarbij we het programma Acadin inzetten. Soms is dit niet genoeg. Sommige kinderen hebben meer uitdaging nodig, maar vooral ook het ontmoeten van andere kinderen die net zo creatief, oplossingsgericht, breed en/of diep nadenken. Binnen Wolderwijs hebben we hiervoor de Plusklas. Kinderen gaan dan één keer per week naar deze groep. Meer informatie hierover is te krijgen bij onze intern begeleider, tevens coördinator Meer- en Hoogbegaafdheid, Anita Hoekstra. 

Samenwerkingsverband

We streven naar passend onderwijs voor elk kind in Ruinerwold. Dat kunnen wij niet alleen. Dit is de reden dat elke school is aangesloten bij een samenwerkingsverband. Wij zijn onderdeel van SWV 2203, afdeling Meppel. Binnen het samenwerkingsverband werken deskundigen die met ons mee kunnen denken over de ondersteuning aan kinderen. Zo kan er bijvoorbeeld een ambulant begeleider ingezet worden.

Soms is het niet mogelijk om passend onderwijs binnen ons kindcentrum te geven. Het kind heeft dan, ondanks alle vormen van ondersteuning, ander onderwijs nodig dan De Dissel kan bieden. We hebben zorgplicht en zijn nauw betrokken bij de zoektocht naar een andere, passende, school. Het samenwerkingsverband denkt hierin mee. Zij hebben ook scholen voor gespecialiseerd onderwijs en een tijdelijke voorziening voor kinderen die op dit moment geen onderwijs op een reguliere school kunnen volgen. Meer informatie hierover is te vinden in ons Schoolondersteuningsprofiel en op de website van het samenwerkingsverband.

Schoolmaatschappelijk werk

‘It takes a village to raise a child’. Opvoeden kan soms erg lastig zijn en kan veel vragen met zich meebrengen. Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen. Als u er behoefte aan heeft dat iemand met u meedenkt of u advies geeft, of heeft u behoefte aan daadwerkelijk hulp voor u en/of uw partner of uw kind omtrent opgroei- en/of opvoedvraagstukken, dan kunt u terecht bij het schoolmaatschappelijk werk. Onze schoolmaatschappelijk werkers en jongerenwerkers zijn een bekend gezicht bij uw kind op school of bij u in de buurt. Mocht u vragen of zorgen hebben rondom het opgroeien en/of opvoeden van uw kind kunt u bij hen terecht. Zij kunnen met u in gesprek gaan om met u mee te denken en u mogelijk te adviseren. Laagdrempeligheid staat hierbij voorop. Iris Land is als schoolmaatschappelijk werker aan ons kindcentrum verbonden.

Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat ondersteuning niet zomaar wordt geboden aan een kind. Hierbij hebben we altijd, met uitzondering van vele aspecten in de basisondersteuning, nauw overleg met ouders. Wanneer we externe hulp willen inschakelen doen we dit alleen als ouders hier toestemming voor hebben gegeven.